B VİTAMİNİ

B vitamini nedir, B vitamini vücudun ihtiyaç duyduğu bir vitamin olup eksikliğinde hem bedensel hem de ruhsal problemlerin görülmesi olasıdır.

B Vitamini Türleri ve Özellikleri?
B vitamini nedir, B vitamini sekiz çeşittir. Bunlar:
* B1 (Tiamin)
* B2 (Riboflavin)
* B3 (Niasin)
* B5 (Pantetonik Asit, Pantenol)
* B6 (Pridoksin, Pridoksamin)
* B7 (Biyotin)
* B9 (Folik Asit, Folat)
* B12 (Kobalamin)
B vitamini nedir, B vitamin ailesi özellikleri birbirine benzerlik göstermektedir. B vitamini nedir, genel özellikleri itibariyle suda çözülebilirler. B vitamini nedir sinir sistemi ve cilt sağlığı için B vitaminleri çok önemlidir. B vitamini nedir, B vitamini eksiklikleri türlerine göre farklılık gösterse de aslında çok benzerdir. Cilt sağlığının korunması için mutlaka B vitamini eksikliği tedavi edilmelidir. B vitamini nedir, B vitamini belirtileri genel olarak aynıdır. Ama en belirgin belirtisi kansızlık ve hafıza problemleridir (unutkanlık gibi). Kansızlık görülmesinin sebebi B vitaminlerinin kan hücresi üretici özellikte olmasıdır.
B1 vitamini, kas ve sinir sistemi için gerekli bir vitamindir. B1 vitamini eksikliği nedeniyle iştahsızlık görülebilir aynı zamanda hafıza problemleri de yaşanabilir. Hafıza problemleri genellikle yaşlı bireylerde görülür, yaşlı bireylerin takviye olarak alması önerilebilir.
B2 vitamini, vücutta depolanmaz. Eksikliği halinde dil, dudak ve yanaklarda yanmalar, yaralar oluşabilir. Aynı zamanda eksikliğinde büyümeyi bile yavaşlatıcı özelliktedir. B3 vitamini, sinir sisteminin korunması için gerekli bir vitamindir. Karbonhidrat, yağ ve protein içeren besinlerde bulunur.
B5 vitamini, cilt sağlığı için çok önemli bir vitamindir. Cildin pürüzsüz ve aknesiz bir görünüm kazanması için B5 vitamini içeren besinler tüketilebilir.
B6 vitamini, sinir sisteminin sağlığı ve hormonların iyi işleyebilmesi için gereklidir. B7 vitamini, özellikle cilt, saç ve tırnak sağlığı için oldukça önemli ve gereklidir.
B9 vitamini, yeşil sebzeler b9 vitamini içerir. Enerji üretimi için gereklidir. B12 vitamini, büyüme ve gelişme için oldukça önemli bir vitamindir. Diğer B vitamini türleri gibi sinir sisteminin sağlığını koruyucudur. Alyuvarların üretimine yardımcı olan bir vitamindir.

B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B vitamini nedir, B vitamininin hangi besinlerde bulunduğu türlerine göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak tahıl ürünleri, et, süt, balık ve yumurtada bulunur.
B1 vitamini içeren besinler; buğday, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların eti, balık, yumurta ve sütte bulunur.
B2 vitamini içeren besinler; patates, havuç, süt, peynir, fındık-fıstık ve mercimekte bulunur.
B3 vitamini içeren besinler; sakatat, baklagiller, incir, limon, hurma portakal ve kabakta bulunur.
B5 vitamini içeren besinler; yumurta, kuruyemiş, kurubaklagil, mısır, bezelye, avokado ve karnabaharda bulunur.
B6 vitamini içeren besinler; et, balık, muz, ıspanak, havuç ve yumurtada bulunur.
B7 vitamini içeren besinler; pirinç, mantar, havuç, et, süt, balık, yumurta, brokoli, soğan ve bademde bulunur.
B9 vitamini içeren besinler; brokoli, taze soğan, avokado, taze fasulye, kivi, nane, marul gibi tüm yeşil sebzelerde bulunur.
B12 vitamini içeren besinler; karides, büyükbaş hayvan karaciğeri, balık, karides, süt ve yumurtada bulunur.


D VİTAMİNİ 

D vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir vitamin olan ve çoğunlukla güneş ışığı tarafından sentezlenen bir bileşiktir. Doğal olarak D vitamini, vücudun cilt tarafından ultraviyole (UV) B ışınlarına maruz kalmasıyla sentezlenir. Ayrıca bazı yiyeceklerde ve takviye olarak da bulunabilir.

D vitamini nasıl alınır?

D vitamini doğal olarak güneş ışığından sentezlenir. Vücudunuz güneşe maruz kaldığında, cildinizdeki bir bileşik olan 7-dehidrokolesterol, UVB ışınları tarafından etkilenerek D vitamini prekürsörüne dönüşür. Ardından, bu prekürsör, karaciğer ve böbreklerde aktif hale gelen D vitamini formlarına dönüşür. Bu nedenle, D vitamini almanın en doğal yolu güneşe maruz kalmaktır.
Ancak, güneşe maruz kalma süresi, mevsim, coğrafi konum ve cilt rengi gibi faktörler D vitamini sentezini etkileyebilir. Özellikle kış aylarında veya yeterli güneş ışığına erişimin sınırlı olduğu bölgelerde, D vitamini sentezinde eksiklikler olabilir. Bu durumlarda, D vitamini takviyeleri veya D vitamini içeren gıda takviyeleri almak gerekebilir.

D vitamini takviyeleri genellikle tablet, kapsül veya damla formunda bulunur. Sağlık uzmanınız veya eczacınız, size doğru dozu ve takviye yöntemini önerebilir. Genellikle takviye dozu, yaşa, cinsiyete, sağlık durumuna ve D vitamini seviyelerine bağlı olarak değişir.
Ayrıca, bazı yiyecekler doğal olarak D vitamini içerebilir. Yağlı balık (somon, sardalye, uskumru), karaciğer, yumurta sarısı ve D vitaminiyle güçlendirilmiş süt, yoğurt, tahıl ve meyve suları gibi gıdaları tüketmek de D vitamini alımını artırabilir.
Ancak, D vitamini eksikliği durumunda takviye alırken ve yiyeceklerle desteklerken, sağlık uzmanının önerilerini takip etmek önemlidir. Herhangi bir takviye veya ilaç alırken dikkatli olunmalı ve olası yan etkiler veya ilaç etkileşimleri konusunda uzmana danışılmalıdır.


E VİTAMİNİ

E Vitamini, çeşitli formlara sahip, yağda çözünen bir vitamindir. E vitamini içinde alfa, beta, gama ve delta tokoferolleri bulunur. Bunların içinden özellikle E vitamini önemli bir antioksidandır. E vitamini özellikle buğday, mısır, darı, pirinç gibi tahıllarda çok bulunur. E vitamini bunlarla birlikte ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı gibi yağlarda, ceviz, badem ve yerfıstığı gibi kuru yemişlerde ve yeşil sebzelerde de bulunur. E vitamini aynı zamanda pişirmeye ve sıcağa dayanıklıdır, böylece pişirilme esnasında tahrip olmazlar. Fakat yağda kızartma ve tahılların öğütülmesi esnasında E vitaminleri de tahrip olur ve çoğu bozulur. Bu yüzden E vitamini içeren ürünleri yağda kızartmadan pişirmek ve özellikle beyazlatılmadan geçmemiş tahıl ürünlerini (kepekli ürünler gibi) tüketmek daha sağlıklıdır.